odjek megafon vesti

NVO kutak

peščanik, odjek.rs

Kruševac: Svaka treća žena žrtva nasilja, trpe zbog dece i ekonomske zavisnosti

-Od 180 anketiranih žena sa područja grada Kruševca, oko 30 odsto doživelo je psihičko nasilje od sadašnjeg ili bivšeg partnera, više od 10 odsto seksualno ili ekonomsko, a skoro svaka peta fizičko nasilje. Sa nasilnikom ostaju većinom zbog dece, zbog nestataka podrške bližnjih ili lošeg ekonomskog položaja- rezultati su istraživanja koje je sprovelo Udruženje žena ... Opširnije . . .

Ceo tekst ...
peščanik, odjek.rs

Udruženje žena „Peščanik“: Znanjem protiv nasilja nad ženama

Stotinak žena učestvovalo je na radionicama na temu rodno zasnovanog nasilja koje su, u okviru projekta „Unapređena prevencija – bolja zaštita“, tokom ovog meseca održale konsultantkinje SOS telefona Udruženja žena Peščanik. Po jedna radionica održana je sa Romkinjama, ženama koje ne čuju i ženama koje ne vide, sedam sa ženama iz seoskih i prigradskih naselja. ... Opširnije . . .

Ceo tekst ...
novogodišnji paketici, odjek.rs

Sugrađani/ke, pomozimo da svako dete dobije novogodišnji paketić!

Udruženje „Obrok za porodicu“ i ove godine prikuplja donacije za kupovinu novogodišnjih paketića kojima će obradovati mališane na bolničkom lečenju, novođenčad i njihove mame, decu sa smetnjama u razvoju, kao i onu iz socijalno ugroženih porodica. Volonterke ove kruševačke humanitarne organizacije pozivaju ljude dobre volje da se priključe akciji i ulepšaju praznike našim mališanima. „Naše ... Opširnije . . .

Ceo tekst ...
404935743 1053298226107215 9023970376255799337 n 1 optimized

AKC “Gnezdo“: Mentorski program za razvoj projekata

U Alternativnom kulturnom centru „Gnezdo“ u Kruševcu, tokom decembra, biće organizovan mentorski program za razvoj projekata u okviru programa Kreativna Evropa. Reč je o trodnevnom kursu koji će biti održan tokom tri subote u decembru sa ciljem da se unaprede kapaciteti organizacija iz tog regiona za međunarodnu kulturnu saradnju i učešće u projektima u okviru ... Opširnije . . .

Ceo tekst ...
png zene naslovna

Udruženje žena „Peščanik“: „Naše priče“ kao ženski doprinos istoriji!

Na radionicama organizovanim u Srbiji, Albaniji i na Kosovu, aktivistkinje ženskih prava su se, kroz beleženje ličnih iskustava i sećanja, međusobno bolje upoznale, ali i dale svoj doprinos u stvaranju ženske strane istorije. Projekat „Naše priče“, u okviru kojeg su i dobile priliku da o svojim iskustvima govore na način kako su to one videle ... Opširnije . . .

Ceo tekst ...
m

U čast jubileja “Kola srpskih sestara”: Moć istine i snaga dobrote

Kao što je i najavljivano završno humanitarno-dobrotvorno veče Kola srpskih sestara održano je sinoć  u Narodnom muzeju, pod sloganom “Snaga dobrote”. U uvodnom delu programa nastupio je hor “Sveti knez Lazar”, a potom je premijerno izvedena pesma “Srpsko kolo ljubavi” koju je komponovao Miroljub Aranđelović Rasinski po tekstu Gorana Vitića. U Velikoj muzejskoj sali posetioci ... Opširnije . . .

Ceo tekst ...
Evrokontak, Zenska inicijativa, Odjek.rs

Novi izumi pomažu starijima – Panik taster spašava život!

Zahvaljujući uređaju panik taster, dve starije osobe, koje inače žive same, dobile su brzu pomoć kada im je pozlilo. Ove osobe su među desetoro na području opštine Trstenik u čije je domove postavljen panik taster. Takav uređaj je, inače, postavljen u ukupno trideset staračkih, pretežno samačkih domaćinstava na području Trstenika, Brusa i Prijepolja. Ideju o ... Opširnije . . .

Ceo tekst ...
stipendija

Kampanja za stipendije za obrazovanje žena i devojaka!

Rekonstrukcija Ženski fond sprovodi kampanju prikupljanja sredstava za stipendije „Žarana Papić“, programa koji godinama opstaje i napreduje upravo zbog pomoći i dragocene podrške onih koji su spremni da doniraju. Cilj je, kako navode iz Rekonstrukcije, da se do 1. decembra ove godine, prikupi 600.000 dinara potrebnih za pet stipendija za obrazovanje žena i devojaka. Dodaju ... Opširnije . . .

Ceo tekst ...
NeOklevajPrijavi

SafeJournalists: Ne oklevaj! Prijavi napade i pretnje

Izvor: SafeJournalists Povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, članice mreže SafeJournalist s pokrenule su kampanju #NeOklevajPrijavi. Cilj kampanje je da se podigne svest o problemu nekažnjivosti napada na novinare, koji je prisutan u svim zemljama Zapadnog Balkana i da se novinari ohrabre i prijave sve vrste napada koji su u ... Opširnije . . .

Ceo tekst ...
snežana jakovljević, odjek.rs

Snežana Jakovljević o LAP-u za rodnu ravnopravnost: Želje su jedno, realnost drugo

Aktivistkinja Udruženja žena „Peščanik“, Snežana Jakovljević, komentarišući Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost za period do 2024. do 2027. godine, čija je izrada u toku, kaže da nije toliko problem u samom LAP-u i šta njemu nedostaje, koliko u implementaciji, te vidljivosti plana i teme rodne ravnopravnosti. – Neophodno je obezbediti monitoring i evaluaciju plana: ... Opširnije . . .

Ceo tekst ...